Co najczęściej rozumiemy pod pojęciem włoska kuchnia? Większość nas oczami wyobraźni będzie widziała apetyczne dania, pełne pomidorów, przypraw i makaronów. A jak ma się to do rzeczywistości? Niestety zgoła odmiennie. Ci, którzy mieli okazję poznać Włochy od środka, doskonale wiedzą że przygotowywane przez Włochów domowe posiłki, znacznie się różnią od tego, co przedstawiają kolorowe zdjęcia.
Kuchnia biedna i oszczędna
Błędem w myśleniu wielu Polaków jest to, że uważają oni Włochów za bogaty naród. Tymczasem jest odwrotnie. Włosi przez wiele lat byli biedni i mieli dostęp wyłącznie do najprostszych, zazwyczaj mącznych produktów spożywczych. Stąd wywodzi się właśnie popularność makaronowych past oraz pizzy. Duże ograniczenia w dostępie do mięsa i warzyw widać aż do dziś. Typowo domowe posiłki przygotowane przez Włochów, składają się właśnie z makaronów, z dodatkiem gęstych sosów, z niewielką ilością warzyw i mięsa. Te dwa składniki bardzo rzadko goszczą na włoskich stołach, co na pewno zaskoczy turystów podróżujących po Włoszech na własną rękę i stołujących się w lokalnych knajpach, przeznaczonych dla miejscowych. Hotele obsługujące podróżnych z zagranicy, oczywiście zapewniają im dania takie, które zostały wykreowane przez media i przemysł gastronomiczny.
Szczególnym posiłkiem Włochów jest śniadanie. A właściwie jego brak. Włosi bardzo rzadko spożywają śniadania, zastępując je filiżanką mocnej kawy i papierosem. Jeśli wyjątkowo coś jedzą po przebudzeniu, najczęściej będzie to kawałek ciasta, rogalik czy chleb bez soli, który jest kolejną charakterystyczną cechą u Włochów.